Saturday, July 27, 2013

Thank You Allah. Thank You Everyone

Assalamualaikum..while i'm writing this post, its already 2:25 am in the morning, and i heard a 'crying' voice. but its okay, since we are in a holy month, Ramadhan al-Mubarak. so I assume, its the voice of the goose or chicken or the 'turkeys'.

The reason i'm doing this entry is to thank those who helped me during my preparation for this final examination. Senior told us, this will be one of the toughest examination ever. Phase 3a memang sangat menguji kecekalan, kegigihan dan kesabaran dalam menjadi seorang pelajar medic.

Rasanya, aku dah ulas pasal phase 3a dekat entry sebelum ni. So, entry kali ni, aku khususkan dekat final exam aku je. Thank you Allah. Maybe, this is one of my best achievement ever. Memang terlamapau banyak yang Allah tolong aku sepanjang exam kali ni. Lagi lagi masa OSCE. Ak tau, OSCE aku yang selalu buat aku down. Sebab tu, result aku masa phase 2 yang basically OSCE sangat teruk. tapi kali ni, Allah terlampau banyak tolong aku. Dan x pernah aku keluar dari dewan OSCE dengan rasa confident, macam hari tu.

Thank you to my family. Mak, ayah, atuk ayah, pakteh, makteh. Diorang sentiasa doakan kejayaan aku. Diorang buat solat hajat untuk aku. Diorang berdoa untuk kejayaan aku setiap kali lepas solat. Tanpa doa mereka, aku x kan capai apa yang aku capai sekarang. Thank you so much.

Terima kasih jugak dekat housemate aku. Tanpa suara Sarah yang hampir setiap malam mengajar awin dekat dalam bilik, mungkin aku x de motivasi yang tinggi untuk teruskan belajar. Tanpa adanya Jah n pseudohousemate, Abby, mesti Berry je yang setia mendengar aku membebel (pasal study). Thanks jugak to the other housemate, Erin n Hajar.

Thank you to the studygroupmate. Tanpa adanya Alia, Syuad n Josh, mesti aku mula study lambat. Dioranglah penggerak motivasi aku. N sometime, che ah pon ikut sekali. Aku ingat lagi, aim study group ni, nak dapat top 20 dalam batch. Alhamdulillah, ada yang dapat, ada yang x dapat. But still, most of us satisfied with our achievement.

Thank you to Ani n Tenang, yang pinjamkan rumah diorang seminggu untuk aku belajar. Masa aku keluar study group aku, aku pi belajar kat rumah diorang. Sebab aku jarang belajar dengan Ani. So, sekali sekala, apa salahnya. Thnaks Ani sediakan makanan n minuman masa tengah study.

Last but not least, thanks to another study group-mate, Sahad. Thanks Tasha n Rahee. Study group-mate dari phase 1b lagi. Thanks a lot korang sebab koranglah, aku boleh belajar waktu weekend. SAbtu aHAD kata :)

Owh, lupa plak nak cakap thanks dekat orang yang buat aku stress before exam. Tanpa korang yang bagi aku pressure dengan bertanyakan soalan2 pelik, mungkin aku jadik malas n dah yakin dengan apa yang ada dalam kepala otak aku. Sebab koranglah aku keep reading and searching for the answers. Terima kasih banyak banyak.

Masa phase 2, aku buat entry 'i cried for my result'. Tapi Alhamdulillah, phase 3a, aku dah x nangis dah. As I said before, this is the best achievement in my medical life. Aku pernah bagi tau dekat salah sorang kawan aku *but couldn't remember who*, "bukan lulus yg aku nak untuk exam ni" sambil dalam hati cakap 'tapi apa yang aku nak, result aku much better than phase 2'. Dan Alhamdulillah, Allah tunaikan.

Kalau kau yakin yang kau boleh, insyaAllah kau boleh. Shoot for the moon, even if u miss, u still land among the stars.

Oklah, sampai sini je. Aku nak sambung baca artikel dekat page Saya Sayang Tun Doctor Mahathir. Assalamualaikum.

Wednesday, July 17, 2013

PRE TRAUMATIC STRESS DISORDER

selalu PTSD stand for post traumatic stress disorder kan? skrang ni PRE TRAUMATIC STRESS DISORDER. trauma nanti masa nak exam, tapi dah stress bertimbung timbun. AHHHHHHHH!!! U KNOW WHAT PEOPLE, aku ni lembap, x pandai, pemalas...apa lagi yang korang nak??!!! aku hebat dulu je...DULUUUU...waktu phase 1A. masa tu aku top 10... hebat gila aku...tapi sekarang ni,n AKU DAH BODOHH!! aku x nak cakap, tapi tu memang hakikat... aku jadik pemalas tau tak....

so,, sakitnyalah hati aku bila sana sini cakap "ANIS MESTI DAH BOLEH JAWAB SEMUA"..."anis mesti hafal semua DOSAGE untuk drugs" n pergi tanya aku soalan level distinction punya..."ape tu &%$#@ syndrome??"...tau x menyakitkan hati tu apa? okay, kalau tanya soalan yang agak2 level bodoh tahap aku boleh jawab, x pelah jugak...ni, expect aku budak distinction ke?? n benda ni bukan merujuk kat kau ea awin,,sebab soalan kau mmg patut budak medic tau pon. cuma aku mmg lembap kan...so x dapatlah jawab.

OKAY, DENGAR SINI. aku x baca dari kulit ke kulit...x semua yang aku baca aku hafal. and the most important thing, AKU X HAFAL N X BACA N X PANDANG LANGSUNG BENDA YANG PELIK PELIK! I'M NOT THAT DISTINCTION STUDENT, N KALAU KORANG NAK CAKAP BAHASA DISTINCTION, BUKAN DENGAN AKU! pergi carik hadi ke, ishmah ke, shima ke...TAPI BUKAN AKU!!!! korang jangan sampai aku jadik hulk sebelum exam nanti...please..PLEASEEEE

tau x stress tu ape...bila exam kau lagi 5 hari,,n there are so many people asking u some weird questions, that u were never heard of it before.. AHHHHHGGGHSKDOFBDSOASLKSWOPGHHHHHHHHH!!!!!!!!!
PTSD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!