Saturday, July 27, 2013

Thank You Allah. Thank You Everyone

Assalamualaikum..while i'm writing this post, its already 2:25 am in the morning, and i heard a 'crying' voice. but its okay, since we are in a holy month, Ramadhan al-Mubarak. so I assume, its the voice of the goose or chicken or the 'turkeys'.

The reason i'm doing this entry is to thank those who helped me during my preparation for this final examination. Senior told us, this will be one of the toughest examination ever. Phase 3a memang sangat menguji kecekalan, kegigihan dan kesabaran dalam menjadi seorang pelajar medic.

Rasanya, aku dah ulas pasal phase 3a dekat entry sebelum ni. So, entry kali ni, aku khususkan dekat final exam aku je. Thank you Allah. Maybe, this is one of my best achievement ever. Memang terlamapau banyak yang Allah tolong aku sepanjang exam kali ni. Lagi lagi masa OSCE. Ak tau, OSCE aku yang selalu buat aku down. Sebab tu, result aku masa phase 2 yang basically OSCE sangat teruk. tapi kali ni, Allah terlampau banyak tolong aku. Dan x pernah aku keluar dari dewan OSCE dengan rasa confident, macam hari tu.

Thank you to my family. Mak, ayah, atuk ayah, pakteh, makteh. Diorang sentiasa doakan kejayaan aku. Diorang buat solat hajat untuk aku. Diorang berdoa untuk kejayaan aku setiap kali lepas solat. Tanpa doa mereka, aku x kan capai apa yang aku capai sekarang. Thank you so much.

Terima kasih jugak dekat housemate aku. Tanpa suara Sarah yang hampir setiap malam mengajar awin dekat dalam bilik, mungkin aku x de motivasi yang tinggi untuk teruskan belajar. Tanpa adanya Jah n pseudohousemate, Abby, mesti Berry je yang setia mendengar aku membebel (pasal study). Thanks jugak to the other housemate, Erin n Hajar.

Thank you to the studygroupmate. Tanpa adanya Alia, Syuad n Josh, mesti aku mula study lambat. Dioranglah penggerak motivasi aku. N sometime, che ah pon ikut sekali. Aku ingat lagi, aim study group ni, nak dapat top 20 dalam batch. Alhamdulillah, ada yang dapat, ada yang x dapat. But still, most of us satisfied with our achievement.

Thank you to Ani n Tenang, yang pinjamkan rumah diorang seminggu untuk aku belajar. Masa aku keluar study group aku, aku pi belajar kat rumah diorang. Sebab aku jarang belajar dengan Ani. So, sekali sekala, apa salahnya. Thnaks Ani sediakan makanan n minuman masa tengah study.

Last but not least, thanks to another study group-mate, Sahad. Thanks Tasha n Rahee. Study group-mate dari phase 1b lagi. Thanks a lot korang sebab koranglah, aku boleh belajar waktu weekend. SAbtu aHAD kata :)

Owh, lupa plak nak cakap thanks dekat orang yang buat aku stress before exam. Tanpa korang yang bagi aku pressure dengan bertanyakan soalan2 pelik, mungkin aku jadik malas n dah yakin dengan apa yang ada dalam kepala otak aku. Sebab koranglah aku keep reading and searching for the answers. Terima kasih banyak banyak.

Masa phase 2, aku buat entry 'i cried for my result'. Tapi Alhamdulillah, phase 3a, aku dah x nangis dah. As I said before, this is the best achievement in my medical life. Aku pernah bagi tau dekat salah sorang kawan aku *but couldn't remember who*, "bukan lulus yg aku nak untuk exam ni" sambil dalam hati cakap 'tapi apa yang aku nak, result aku much better than phase 2'. Dan Alhamdulillah, Allah tunaikan.

Kalau kau yakin yang kau boleh, insyaAllah kau boleh. Shoot for the moon, even if u miss, u still land among the stars.

Oklah, sampai sini je. Aku nak sambung baca artikel dekat page Saya Sayang Tun Doctor Mahathir. Assalamualaikum.

Wednesday, July 17, 2013

PRE TRAUMATIC STRESS DISORDER

selalu PTSD stand for post traumatic stress disorder kan? skrang ni PRE TRAUMATIC STRESS DISORDER. trauma nanti masa nak exam, tapi dah stress bertimbung timbun. AHHHHHHHH!!! U KNOW WHAT PEOPLE, aku ni lembap, x pandai, pemalas...apa lagi yang korang nak??!!! aku hebat dulu je...DULUUUU...waktu phase 1A. masa tu aku top 10... hebat gila aku...tapi sekarang ni,n AKU DAH BODOHH!! aku x nak cakap, tapi tu memang hakikat... aku jadik pemalas tau tak....

so,, sakitnyalah hati aku bila sana sini cakap "ANIS MESTI DAH BOLEH JAWAB SEMUA"..."anis mesti hafal semua DOSAGE untuk drugs" n pergi tanya aku soalan level distinction punya..."ape tu &%$#@ syndrome??"...tau x menyakitkan hati tu apa? okay, kalau tanya soalan yang agak2 level bodoh tahap aku boleh jawab, x pelah jugak...ni, expect aku budak distinction ke?? n benda ni bukan merujuk kat kau ea awin,,sebab soalan kau mmg patut budak medic tau pon. cuma aku mmg lembap kan...so x dapatlah jawab.

OKAY, DENGAR SINI. aku x baca dari kulit ke kulit...x semua yang aku baca aku hafal. and the most important thing, AKU X HAFAL N X BACA N X PANDANG LANGSUNG BENDA YANG PELIK PELIK! I'M NOT THAT DISTINCTION STUDENT, N KALAU KORANG NAK CAKAP BAHASA DISTINCTION, BUKAN DENGAN AKU! pergi carik hadi ke, ishmah ke, shima ke...TAPI BUKAN AKU!!!! korang jangan sampai aku jadik hulk sebelum exam nanti...please..PLEASEEEE

tau x stress tu ape...bila exam kau lagi 5 hari,,n there are so many people asking u some weird questions, that u were never heard of it before.. AHHHHHGGGHSKDOFBDSOASLKSWOPGHHHHHHHHH!!!!!!!!!
PTSD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sunday, June 16, 2013

My Life As A Medical Student *gonna be a loooonggg entry*

Hello bloggie.
tadi kan...aku bukak balik entry2 aku yang lama. Ya Allah, malunya aku...kenapakah aku buat entry2 mcm tu? x payahlah aku cakap yg mane kan...agak2 x matang, tulah yang aku malukan...

tapi x pe, aku x nak delete. benda tu akan membezakan aku, yang dulu, zaman sangat x matang kepada yang sekarang, matang tak berapa nak matang. but still, rasa nak masukkan kepala dalam tanah lepas tu timbus dalam dalam. So, mmg aku akan elakkan lah nak bukak balik entry2 lama.

Okay, hari ni, aku nak cerita sikit pasal kehidupan aku as a medical student. Nama je medical student, tapi entry banyak pasal benda lagho *malunyaaaaaaaa*.

Nak tau satu rahsia x? Even hampir setiap hari, kalau x setiap hari, at least seminggu sekali pon jadiklah, aku mesti ade cakap yang aku menyesal sangat amek medical course ni. Maybe, aku pernah tulis kat sini banyak kali yang aku x suka n menyesal amek medical course. x tulis kat blog, banyak kalilah aku tweet. x tweet, mmg banyak kalilah aku bagi tau kawan kawan aku, betapa x sukanya aku dengan course aku sekarang.

Tapi sebenarnya kan, aku cakap macam tu bila aku tengah down. Bila masa aku down? bila aku x perform dengan bagus, bila aku x study, bila aku banyak online, bila doctor or kawan2 tanya aku x dapat jawab, bila kawan2 yang lain jauh tinggalkan aku kat belakang. Mungkin pada pandangan kawan2 aku, aku rajin *iyelah kot*. siang malam study *kononnya*. Tapi hakikatnya TAK! hampir setiap hari aku struggle nak bagi fokus. mmg aku pandang buku tu, tapi entah kenapa, mcm susah sangat nak digest *sometimes*. Perkara2 ni yang buat aku sangat2 down.

Tapi bila aku fikir fikir balik, x delah setiap masa aku down. Phase 1a or kate lain first year as a medical student. Time tu, aku mmg gila. Aku gila study! terkejut kot sebab masuk medical school. okay, result aku pon agak power la. x sangka boleh dapat macam tu *tapi still kalah dengan ani, hehe*. masuk second year, dah mula riak. 'aku punya result hebat kot mase phase 1a, 1b ni mesti ikut jejak langkah 1a la' *kata aku dalam hati*...perghhh, sekali exam, jatuh merudum rudum...tergolek golek penyek! tapi aku kata dalam hati 'x pe, still top **'...and then masuklah clinical year.

Clinical year or name lain dia phase 2, kitorang dah start ke hospital. Jumpa patient, bed side teaching n present depan doctor. Aku blur! first posting, medicine. perghh, blur habes. macam mane nak present? clerk nak tanya apa? lecture pon ape yang aku belajar ni? pathology? microbiology? medicine? surgery? ape yang aku belajar ni? Aku blur! tambah2, banyak main2 masa phase 2. Banyak sangat. N something yang x dijangka jangka happen tapi biarlah aku dan Allah je tahu. Exam. fuuuuhhhh result aku...fuuuuhhhhhhh....Aku macam kena subarachnoid hemorrhage mse tu. Rasa macam kepala kena ketuk kuat gila! x sangka teruk mcm tu sekali. Nak teruk pon agak2 lah. x yah mcm tu sekali..fuhhhhhhhh, x boleh nak cakap apa. Masa tulis ni pon geleng geleng kepala...perghhh..the worst result ever!

Then, masuklah phase 3A or 3rd year. sekarang ni posting terakhir, specialty. phase 3A banyak ajar aku. banyak sangat. sangat! Aku x tau ape result aku untuk exam yang lagi sebulan je. tapi aku dah penat kalau nak fikir pasal result je. Ade org cakap 'keep your mind work-oriented instead of result-oriented'. Tapi aku x boleh. Aku sangat pentingkan angka! Housemate aku taulah aku mcm mana. Okay, aku try untuk perbaiki result aku masa final exam. X kan jadi macam mase phase 2 dulu. tapi apepun, aku tawakal je lepas aku berusaha.

But there's one thing yang aku bersyukur. Allah berikan aku keyakinan masa phase 3A ni. keyakinan apa? keyakinan untuk bercakap. Alhamdulillah, benda yang paling aku takut n aku elakkan dulu, aku dah berani buat sekarang. Aku dah berani cakap kat depan. Presentation masa bedside sangat membantu. N baru2 ni, aku ada lah present kat depan org ramai. Mula2, masa nak mula cakap, rasa macam ade benda tersekat kat tekak. Suara masa cakap kat mike, seriously mcm tercekik tulang..n aku rasa nak nanges sebab nervous. Tapi, lama lama aku dah mula rasa selesa. Apa yang aku bangga dengan diri aku, aku berjaya tewaskan rasa takut tu. Betul kata makteh, ape yang nak ditakutkan sangat. Cuma kalau bab2 bagi talk dekat junior ke mmg aku x boleh. Bukan bidang aku. haha.

Actually, being a medical student banyak membantu aku. Mungkin pada pandangan orang, aku still sama..Macam tulah anis masa first year, macam tu jugaklah anis masa 4th year ni. Tapi diorang x kenal ak masa dekat sekolah. Seriously, aku rasa banyak perubahan dalam diri aku. MEDICAL SCHOOL banyak ajar aku erti hidup. Terlampau banyak sampai aku dah tak tau nak bagi contoh ape. Dulu, aku takut nak tegur strangers. Sekarang, nak tak nak kena tegur la kan, kalau tak, tak dapat clerk la jawapannya. Tu satu, banyak lagi sebenarnya. tapi malas nak fikir apa.

Tapi aku masih x berpuas hati..Iyelah, banyak sangat lagi yang aku perlu perbetulkan dekat diri aku ni. Banyak sangat! Aku sangat goyah. Aku x tetap pendirian. Mudah terpengaruh. Suka berhibur. And yang paling aku x suka, i'm a half-empty-glass type of person. Ramai orang yg aku tanya, mcm mana nak jadik positif. Aku x boleh berterusan dengan sikap negatif, sikap semua orang salah, sikap cepat terasa sebab semua tu akan jadik nanah dalam diri aku ni. Aku kena ada jati diri. Barulah aku boleh tergolong dalam umat or bangsa yang berkualiti, yang satu hari nanti boleh membantu umat manusia. And then, awin cakap "orang yang dekat dengan Allah, kuatlah jati diri dia".

It's true! Sebab tu aku kata, banyak lagi yang aku perlu perbetulkan kat dalam diri aku ni. Terlampau banyak n aku x boleh buat semua tu dalam tempoh yang sekejap. InsyaAllah, one day. Sebab banyak peluang depan mata n sekaranglah masa yang paling sesuai. But, I need time alone before I join people because there's part of me yang still kata 'dah kira okaylah ni' padahal TAK! What I need the most is self-motivation.

Actually, aku rasa macam nak tulis lagi. tak cukup lagi pengalaman as a medical student ni. Tapi kan, sekarang dah pukul 1 pagi n aku sorang2 kat bawah ni...rasa seram sejuk pulak. okaylah bloggie, sampai sini jelah ea entry kali ni..Last but not least, aku akan teruskan dengan penuh semangat dalam bidang ni n aku akan buktikan kepada diri sendiri, kepada parents aku, kepada kawan kawan aku that one day, i'll be a good doctor!



Wednesday, May 1, 2013

ini kalilah..

hello bloggie...
tengok keadaan semasa,,lagi2 dekat facebook...mmg kadang2 down sangat sangat, sebab hampir 90% sokong pihak pakatan...mungkinkah malaysia akan jatuh kat tangan diorang? down sampaikan pendirian aku pon dah goyah sikit...bukan pendirian pihak mana yang aku sokong...tapi pendirian pihak mana yang akan menang..

dulu aku yakin BN akan teruskan pemerintahan di Malaysia selama 5 tahun lagi,,tapi sekarang serius x de harapan tu..tapi ape yang aku tau n apa yang aku yakin, ramai silent voter dikalangan BN...

InsyaALLAH,,Malaysia x kan jatuh dekat tangan pihak pakatan...kalau nak ubah sangat pon, ubahlah ke arah yang lebih baik..kalau ubah kepada sesuatu yang mungkin mendatangkan mudarat,, buat apa kan?

so,,,marilah ubah 'ini kalilah' kepada LAIN KALI LAH :)





Tuesday, April 30, 2013

Siapalah aku ini

Hello bloggie..its much easier to post something from smalley even tho u need to deal with 'typo' a lot!..okay, today...my post is related to 'siapalah aku ini'..it sound so depressing but nahhhh, its just a title...

I don't understand why peoples love to waste money? Okay, I admit...I used to be that type of person...but I've changed since 1 year ago...why? Because I've use all my saving money for a purpose. And now, I've no money to be waste...duit sekarang cukup2 je...

There's so many situations that occur around me,, and make me wanna shout "hey you!!! Can u give that money or food or what so ever to someone who in need?...u waste money or food or anything else, n u proud of it"...Bleghhhh. ..this type of person really annoyed me...

I give u an example,  if someone having Samsung galaxy s3, , n when Samsung galaxy s4 has been released,  they want to buy the brand new Samsung galaxy s4...it soooo cooollll to have s4 ...*katanya*...okay, maybe I'm not that type of person yang fanatics dgn technology..but, u already have s3 which is cool, why u want s4? To be cooler? Simpanlah duit untuk kegunaan masa hadapan...bersyukurlah dengan ape yang ade...student je kot kita ni...dr chua pon pakai hanset nokia cikai je...dr wong lagilah...kereta pon macam kereta sorong je...

TETAPI,, siapalah aku ini nak mempersoalakan semua benda ni...hak masing2 kan...lantak depa lah nak buat apa dengan duit depa...aku ni bukan parent or pakcik makcik diorg pon...

One more thing that I don't understand. ..really confusing me..is a type of person yang dah bagi kesenangan, nak kan kesusahan...there's a post in fb, from a malay student....he *whose name cannot be mentioned* is sad...because, he got 2As in SPM...However,  he managed to get two offer letter from local universities..however, his chinese friend who got 10As in SPM was unable to get offer letter from any of the local university...that's why he is sad...it is unfair for the other race in Malaysia...*katanya* and he write a post in fb, menunujukkan ketidakpuashatian dia dalam kes ni...if I was him, I'll be so thankful to god. ..instead of being thankful, he questioned his fate...*Bleghhhh*...

I'm not being racist...please! I love my indian or Chinese friend...BUT, this is our country. ..and 'our' is referred to us, malay...This is Tanah Melayu...kita penduduk asal negara ini...n siapa pulak mereka ini? Mereka asalnya pendatang...tapi mereka juga sudah kita anggap seperti sebuah kekuarga..mereka telah mendapat kerakyatan kekal untuk terus menetap di bumi Malaysia...sungguh baik hati kita...

N dont u guys think that, sebagai tuan rumah, kita perlulah diberikan sedikit kelebihan...why u need to question the benefits that u got...dont u know how to be thankful?its easy...just appreciate every single things that u got..

TETAPI,, siapalah aku ini nak persoalkan pendirian mereka...aku ade pendirian aku...mereka ada pendirian mereka..hormat pandangn masing2 dan mereka akan hormat pandangn kita. Maaf kalau selama ni ade mengguris perasaan, ade yang terasa dengn benda yang aku share...satu je yang aku nak dari dulu sampai sekarang...kita semua bersatu... :)

Sunday, April 28, 2013

Ape jadik kalau.....

Okay...buat post dr smalley lagi...skrg ni kan semua org tgah demam pru...dekat fb, berderet org post or share pasal parti masing2...pastu ade jugak orang yang menyampah dengan situasi bergaduh sana sini...perang keyboard..
Tapi hak masing2 lah ye...okay..post kali ni pasal pru13 lah of koz.
Ape kalau jadik PR yang pegang malaysia? Sbb puak sana yakin betullah diorg menang...tapi...kalau PR menang la kan...yang paling affected mesti johor...

Nak tau sebab ape..lu pikir lah sendiri...k bye!

Saturday, April 20, 2013

Smalley

Hello there...
Hari ni nak post pasal smalley...hanset baru ak...mak ngan ayah kongsi duit,, belikan aku samsung galaxy s3 mini...sebab tu ak bagi nama dia smalley...sebab dia mini...btw,, thanks mak n ayah...
Smalley akan jadi lebih berilmiah dari purplie...tapi tu manifesto jelah...manifesto bukan janji...haha...
Btw,, samsung is much more interesting than apple...maybe sebab dh bosan kot...tapi purplie akan sentiasa di hati..banyak memori kot dengan purplie even dia lembap macam siput babs...yelah, 32g kan...sebab tu banyak memori :))
Oklah..actually ak buat post ni dr smalley...banyak gila typo..menyampah aku..okay, x biasa lagi...
Btw,, sebelum habes...1M4U dh sampai...nak tau sape 1M4U? ? Tengok gamba kat bawah ni..huhu..

Okay...till then,  gudnyte :)

Sunday, April 14, 2013

choices

in life, there's so many things that u need to choose..and sometimes, u dont know which one is better..then, u follow ur so-called "gut feeling",,but then, it might be a wrong choice...n u will regret it for not choosing the other one...life is complicated..

the same goes to me..when i have a choice, i tend to choose the bad one..why? because it seems more interesting and enjoyable..i'm not thinking of the consequences.. everytime i make a mistake for choosing the wrong choice, i regret. but then, i'll do it again n again n again..why r?? i'm confuse..

now, i need to control myself...if something is clearly not good or bad form me, i need to avoid that choice even though it seems happening and interesting and wonderful.. u know urself better than others..make sure u make the best decision for ur life. :)

"life would be better if u choose to make it better" -ryan-

its all about choices :)

our lives are a sum of the choices we have made

Saturday, April 6, 2013

ryan higa love story

hey guys..
okay,,aku mmg lembap dan lambat...aku baru kenal ryan higa ...
okay,,mmg lembap...sedangkan dia dah buat video since 2006 (kottttt)...
tapi,,ape yang menarik nak dikongsi kat blog aku,,ade rumor antara aku, sarah dan abby yang mengatakan ryan higa ni gay...eeeeeuuuuuuuu!!! aku geli dengan orang gay...geli sangattttt....i hate LGBT (off topic sekejap)


so,,aku pon sedih lahhhh...hahahha,,aku mmg over siket...histrionic personality kate...padahal rumor tu datangnya dari kepala otak sarah,,,n dia sampaikan kat kitorang...abby x percayalah,,tapi aku ade 50% percayalah...soooo,,aku pon mulakan lah research aku...mmg x de keja weekend2 carik pasal ryan higa kannnnn...tapi aku mmg x de keja pon...bosan dah studyyyy

bila aku mencarik dan mencarik dan mencarik....actually x delah carik sangat...banyak tengok video je..okay sambung,,,bila aku carik dan carik dan carik,,,ryan mmg ade girlfriend dulu...nama dia tarynn nago (bangsa ape entah)...tarynn ni ade dalam beberapa video ryan n diorang dua sgt cute okayyyyyyy...

okay,,pompuan tulah tarynn...

                                     

tarynn ade dalam "twilight", "new moon", "house" (version ryan higa) n banyak lagi lah...n diorang selalu buat webcam same2...comellah diorang dua,,,dengan ryan yang masih budak2 lagi...serius comellll....

                                       


                                        


                                         

diorang couple since 2003 (koooottttt)...tapi mase 2009 diorang clash...aku x taulah sebab ape...x carik detail lagi..so,,tarynn jelah last girlfriend ryan higa...sampai sekarang ni,,dia masih single...n ape yang aku dapat conclude kan berdasarkan kajian aku terhadap ryan higa selama 1 hari ni,,,ryan actually patah hati gila..so,,dia dah x nak couple, sampailah skrg...

n seperti yang kita semua tau,,antara penyumbang terbesar kepada populasi gay dekat dunia ni, kecewa dgn perempuan...so, konklusinya kat sini,,ryan higa maybe gay??? urgggghhhhhhhhhh!!!!eeeeeuuuuu........
sebab tu lah die buat video2 macam ni kan...

 
Reality vs Expectation: Romance (2013)


The worst boyfriend ever (2012)

n yang paling x menahan.....
Bromance (2012)

okay,,maybe bromance tu pasal brotherhood between friends (brother from another mother) kannnn...tapi cuba dengar chorus dia ......
"bromance,,,nothing really gay about it,,,not that there's,,,anything wrong with being gay"...
ermmmmmmmmmmm.....eeeeeeeuuuuuu!!!



okay,,,maybe i'll exaggerated a little bit,,tapi aku tetap rasa,,ryan higa ade potential untuk jadi gay..

nahhhhhhhh,,,just kidding...he's still funny and handsome :)) 


TEEHEE :)))

P/S: btw,,sarah kate,,sape pakai subang sebelah tu maknanya gay...cuba tengok gambar kat atas..ermmmmm...
n lagi satu,,aku mmg letak beberapa quote from ryan higa..teehee :))

Sunday, February 17, 2013

listen listen listen!

okay guys, listen....bukan disebabkan pandangan aku berbeza dgn pandangan korang..korang nak sindir ak bagai ea...as YOU all know, ak ni ade paranoid delusion n mudah terasa even maybe x de kaitan dgn aku...so, maybe adelah yang terbaca post sebelum ni n dah label aku mcm mcm...disebabkan korg memihak pihak satu lagi, x bermakna korang nak kata pandangan pihak yang ini semuanya salah, x betul, racist, x kaji lebih dalam, x de bukti bla bla bla...believe me, i've read a lot, but i dont know how to put all those things into proper word.. ak ni, x pandai berhujah, x pandai menzahirkan kata.....ak hanya reti membaca...

aku tulis post ni sebab aku rasa ade org x puas hati..aku rasa je..ak kan ade paranoid delusion...bukti pon x de nak kate ade org x puas hati..tiba2 nak back up diri sendiri plak..haha..in case aje :) ok,, nak siap2 gi Taiping..posting kat sane ...pray for me :)

Saturday, February 16, 2013

i dont know

helloo..lame dah x berblog...lame sangat..ni pun tetiba rase nak meluahkan ape yang ade dalam fikiran aku..nak tweet, ade limit..so, blog lah jadik mangsa

firasat aku ni, kejap boleh pakai, kejap x boleh pakai..ramai jugak yang tanya kat aku, asal sibuk2 nak fikir pasal politik negara ni..belajar jelah elok2...x yah nak sibuk2...

okaylah, senang je jawapan aku, aku sayang bangsa aku, aku sayang agama aku, aku sayang negara aku...n aku x nak 3 perkara penting ni tergadai kat tanah air aku sendiri...

aku x tau, mungkin hanya pandangan aku...tapi ape yang aku nampak, bangsa lain terutamanya Cina dan India dah mula tunjuk taring..dah berani mempersoalkan hak2 yang pada aku diorang x sepatutnya suarakan.."hak bersuara hak kami?" iye..memang....tapi bukan sehingga mempersoalkan agama Islam dan hak istimewa orang Melayu...

dan ape yang aku nampak, orang Melayu sendiri yang memberi peluang untuk dipijak..membenarkan DAP untuk meneraju negara? SILAP! bila korang pangkah pakatan rakyat, kononya korang nak negara Malaysia menjadi lebih Islamik, tapi mungkin korang lupa....DAP menggunakan konsep Sekularisme (google kalau x tau)..PAS konsep negara Islam...PKR kononya menjadi perantara antara 2 parti ni..okay, ape yang ak nampak, DAP mmg x kan bagi can PAS laksanakan konsep negara Islam..n seperti yang kita tahu, Pas ikut telunjuk DAP..

ape yang aku nampak jugak, UMNO jelah yg dapat bela nasib Melayu..orang Melayu terlalu bertolak ansur, dan x sedar, yang kita ni sedang ditolak beransur ansur oleh bangsa lain..tapi ape yang sedihnye, semua penyokong pakatan rakyat seperti dah kena "sired"..apa yang pemimpin diorang ckap, semua betul..benda yang terang2 salah pon jadik betul...

lagi menyedihkan, diorang kalau bagi komen kat laman2 sosial, mesti bahasa x melambangkan Islam langsung...betul kata Mat Luthfi, tengok komen dekat video2 politik mmg boleh buat korg rasa pandai..sedih sedih sedih..

n lastly, firasat aku kuat mengatakan, Pakatan Rakyat maybe menang PRU kali ni...kalau x menang pon, BN x mungkin dapat majoriti 2/3 n benda tu tersangat bahaya *ingat peristiwa 13 Mei?*..aku sedih...aku x nak bangsa Melayu merempat kat tanah air sendiri :( penat nenek moyang pertahankan negara kita dulu..