Friday, March 30, 2012

clerking patient

dah dekat sebulan aku masuk clinical year..baru skarang aku nak menghupdate blog aku ni...aku malas nak buat post panjang2..tadi excited nak update blog pasal clerking patient ni..tapi skarang dah malas pulak..plus something something..

okay,,tetibe semangat nak bercerita plak...grupmate aku 9 orang..inan panggil group aku group AAA sebab semua org punye name mula dengan nama A..kecuali sorang...anis A, anis S, alia, aina, afiq, abdul hadi, adib, amirul shfiq n gowry..gowry sorg lah yg G..

grupmate,,aku x de masalah pon..okay lah..seronok buat bincang,,buat bual...even ada drama sikit hari tu kan..drama yang menyerlahkan kebodohan aku dalam grup tu..hahaha..sampai tertimbul nama HO..okay,,stop citer..

bed site teaching,,CSL,,,GP,,,was awesomeee!! lecture je yang mengantuk..awesome bila kena dengan dr nya lah..kalau aku dpt dr baik,,,cakap bagai pepohonan ditiup angin bayu,, mmg bosan lah kan..favourite dr ak dr subra, dr hla minth, dr wasseem (klu dia x ckp byk sgt)...dr wong pon best,,tapi dia seriously SCARY...kalau x baca sebelum masuk kelas dia,,or masuk kelas dia dngan pengetahuan 0,,mmg dia buat muka habislah...

kalau x de bed site teaching or lecture,,kitorang amek iniative sendirik untuk clerk patient..buat history taking and general examination...dah berpuluh jugak lah patient yang aku clerk..macam2 patient dah aku jumpa..tapi aku still x tau,,betul ke cara aku tu...

tapi,, buat masa ni,, patient favourite aku pakcik askar sorang ni...dia semangat betul...memang beria ia nak tolong kitorang pelajar medic ni...masa tu aku g ngan sarah n jah,,clerk patient tu...sarah tersalah kanan kiri..pastu dia cakap 'kamu tau x mana kanan mana kiri ni..'..muka dia risau betul klu2 kitorang x dapat bezakan mana kanan mana kiri..

pastu dia cerita lah yg dia penah buat angiogram,,beberapa bulan lepas..kitirang buat muka blur sambil mencari cari dalam kepala otak,,apekah angiogram tu...pastu dia cakap...'angiorammm,,angioramm..kamu tau x angiogram tu apa'..ego punya pasal,,kitorang mengangguk sambil cakap 'oooooo!!! angiogram'..pastu dia sambung citer..

dia mengadu dia sakit kat bahagian....ape entah..dah lupa...pastu,,aku suruh describe sakit tu...pastu dia cakap 'haishhhh,,macam mana aku nak citer dengan kome sume ni eak'...pastu dia citerlah dengan semangatnya..masa buat general examination,,beria ia dia bagi tangan,,selak selauar bagi nampak kaki....aku suka patient smgt nak tolong pelajar2 perubatan ni..

memanglah ada patient yg x brape nak cooperate...bukan bermakan aku x suka diorang..biasalah tu,,tengah sakit..sapi suka ditanya banyak banyak..

pakcik yang aku clerk dengan miah hari ni,,pesara pekerja MAS pon amat membantu..cerita dari A-Z dengan penuh beria...

hanya Allah yang dapat balas jasa baik patient2 yang tolong bagi kerjasama ni..merekalah yang akan menambahkan pengalaman aku sebagai pelajar medic..oklah,,malam ni nak clerk patient ikut senior plak..nak siap2 ni...bye2

No comments: