Tuesday, October 11, 2011

A Touch of Sarawak-MEMORABLE experience-


Hello bloggie..first sekali,sebelum aku nak tulis panjang2, aku nak cakap terima kasih sgt kat awin sebab ajak aku pegi sarawak...mula-mula, rasa takut jugak..yelah,,aku mane penah naik flight..dalam kepla otak,,dah terfikir mcm mcm ..kapal terbang terhempas lah, x lepas mase di scan sbb ade org masukkan dadah lah..tapi,,syukur sebab sume benda tu x berlaku..

pengalaman pergi ke sarawak dengan housemate and kawan kawan yang lain ....serious TERBAIK ANTARA YANG TERBAIK!! pengalamn yang paling best,,pengalaman yang paling aku x boleh lupa..senang kata,,aku suka gila dengan "percutian" kitorang kali ni..

masa first sampai,,kitorang tinggal kat DBNA selama satu malam..DBNA=Dayak Bidayuh National Association..

belakang tu dewan utama DBNA, gmbar beramai2 sebelum meninggalkan DBNA

Dinner kat DBNA

Dekat pintu masuk DBNA

dekat DBNA,, macam biasa je..tenpat pon x delah cantik sangat,,x delah buruk sangat..malam pertama kat Sarawak,,kitorang buat rehearsal and ice-breaking..insyi ajar kitorang main blowing blow...malam tu,,aku pakai baju jingga,,tudung biru..aku malas nak matching2 colour hri tu,,tapi bile tgok balik gba aku,,malu pon ade..ape ke sengal aku pakai mcm tuh!!!

sengal x sengal? sumpah x nak buat lagi

esoknya,,kitorang pergi water front..tempat shopping souvenir n makanan sarawak..aku habis RM120 kat situ...


okay,,lepas pergi water front tu yang paling seronok!!kitorang pergi Sarawak Cultural Village (SVC),,kat situ,,kitorang tengok rumah2 yang ade kat sarawak..




















Tengok2 rumah,,bunyinya x delah menerujakan sangt kan..ape yang paling menerujakan,,ade show pukul 11.00 pagi..show tarian kebudayaan kaum di sarawak..serius BEST GILER!!!lagilah ade dua orang penari yang hansome,,lagi BEST!!!

serius die comel gile,,kelakar pon ade,,gedik pon ade!!


yang kiri tu comelll!!

tempat aku mmg betul2 strategik..heee,,suke2

tapi, of koz lah hani yang paling best..die kena panggil atas pentas,,pastu dapat gambar dengan diorang pulak tu..ape lagi,,kitorang sorak lah kuat2..teruja sebab kawan kitorang yang dapat naik atas pentas tu..

jeles gile dengan hani!!!!

ramai gile yang tengok show tu,,kebetulan ramai budak sekolah pegi SCV hari tu...

lepastu,,kitorang pon berangkatlah ke kampung Bunuk..penduduk kat homestay ni,,amat bangga dengan budaya diorang..almost all of them are christian..aku x de downlod gamba mase dekat kampung bunuk..banyak kat camera mozack tapi die belum upload lagi..

tapi,,serius..kat kampung ni mmg aku enjoy sgt..malam pertama kat kg tu,,kitorang menari mcm orang gile!!even aku x pandai menari,,tapi aku tetap enjoy sgt!!adelah makcik yang memberi air tuak kan,,nasiblah x de kawan2 aku yg muslim ni pegi minum..

kepecayaan diorang mmg lain sgt dengan kite..tapi pandai2 lah jaga diri kan..auntie homestay aku dengan family die serious terbaik!!dengan housemate yang best: hani,,rahee,,abby,,afiq,,mozack...menjadikan suasana amat best!!!!

cara pemakain yang salah sebenarnye


pondok kecik je,,tapi serius enjoy gile malam ni "MALAM MABUK"

esoknya,,ada aktiviti kolej satu hari..medical chek-up, career talk,, community work.n sukaneka.


habes je buat sume tu,,kitorang pegi bamboo bridge merentasi sungai yang ade buaya putih..


x delah tinggi sangat,,tapi kaki still ketaq!!


eeee!!!tangan rahee overlah


tapi,,aku,,afiq n awin ade pengalaman tambahan,,kitorang pergi rumah ke rumah sebab nak panggil penduduk kampung pegi dewan,,buat medical check-up..afiq awal2 je smgt,,last2,,die yang dah x larat..hampeh lah ko azwan ali!!

malam tu,,malam penutup sudah...biasa je malam tu,,cume mozack terlebih hyper..die dah terjangkit dengan aby,,bayangkanlah..sume orang dah duduk sebab penat,,die boleh lagi menari sorang2 kat depan..n ade pesembahan dri budak2 bidayuh..comel sangat!!!


seperti yang aku ckp tadi,,gambar2 dengan family angkat x dapat nak upload..sbb x de kat aku lagi..besoknye,,kitorang dah kena balik..sob sob...disebabkan esoknya kitorang balik,,malam tu,,kitorang berbual dgn family agkat spi pagi..banyak belajar pasal diorang..

selamat san san-selamat pagi
selamat ngarem-selamat malam
selamat tengahnde-selamat tengah hari
bengap-kepala
berak-pisang
belon-kapal terbang
tenuk-makan
lawa-sombong

banyak lagi,,tapi otak aku x berfungsi skrg..

dan,,kami pon baliklah ke semenanjung...sob..sob...sob..sob

awan nano!!!~~

hmmm,,,pengalaman dekat srawak mmg TERAMAT AMAT SANGAT BEST!! thanks kat penduduk kampung bunuk sebab bagi layanan yang terbaik untuk kami semua..x kan lupe auntie jeanne ,,jojo,,angelina,,michelle,,alvira,,uncle..n sume lah!!thanks korang..



oklah,,sampai sini jelah..akhirnye,,siap pon report aku..


2 comments:

Nabilah Husna said...

mane dpt pic fmly aunty?

anis ayishah said...

ak stalk page alvira..add la die