Wednesday, July 6, 2011

be a good doctor guys!

juz copy n paste from RCMP facebook page...agak terase sebenarnye dengan beberape statement tersebut,,btw..suka sgt benda ni... =)


‎[Mesej ini adalah dari presiden JPM, saye hanye memenuhi hajat dan hasrat nya sahaja. harap bermanfaat. utk kita semua]
JUNIOR
HAI ADIK BOLEH BERKENALAN..?

Assalamulaikum dan salam sejahtera..

Sekadar perkongsian pendapat.

Megikut pandangan aku sendiri, ak telah meyedari satu fenomena yg agak merisaukan di kolej.
Apabila student baru a.k.a junior masuk, maka mereka akan mengharapkan khidmat nasihat dan pandangan dari senior mengenai soal akademik dan teknik belajar selain dari pada nasihat lecturer. Namun mereka lebih cenderung mendengar pandangan senior kerana merasakan senior lebih memahami mereka.

Jadi mengikut pengalaman ak sendiri , ak perasan yang apabila senior kita menasihati kita , mereka memikirkan untuk memberI kesenangan kepada kita, supaya kita mudah untuk study dan melalui detik2 awal study kite,dan antara nasihat yang popular:
“ exam end of module tak masuk markah pn actually, relak2 jek....”
“ korang g jek revision class and study ape yg DR emphasis lebeh time nak dekat final, conform bole LULUS punye...”
“Besenye kalu kuar exam, yg ade kat lect note jek.. xyah study bnyak2 pn xpe..”
And ade bnyak lg sebenarnye yg mngkin kite bese dengar..

Senoir2 biasenye mengeluarkan statement di atas untuk membantu kite dan mereka sangat care pasal kite, TETAPI..
Nasihat sebegini mungkin sesuai kalu diberikan pada masa yg sesuai, contohnye apabila mmg da suntuk mase untuk exam.

Jika kita menanamkan perkara begini di hati junior, maka akan wujudlah generasi pelajar yg mengejar LULUS semata2.. (macam ak la). Sedangkan jika sahabat2 sekalian fikir sejenak MBBS yg kite ambil di RCMP tidaklah sesusah mane . 

kadangkala jika direnung kita( golongan minority terutama yg macam aku) terlalu relaks menempuh alam basic clinical science sampai kite x buat seperti dinasihatkan DR tentang care study berkesan macam
• Pre reading 
• Post reading
• Advance reading for understanding and knowledge.
• Discussion with friend
• And bnyak ag ( bole tanye student distinction)
Dan bile nak dekat exam tertunggang terbalik study sampai stress. Dan kesannya “kalu da lulus pn da kire ok sangat la... ” and bile tengok result, mesti either tengok list gagal dulu or start tengok dr bawah.
Sedangkan kalu kite da ade mind set untuk dapatkan dinctintion, paling x pn mesti boleh lulus, bak kate DR Wong.. “ if u aim for the moon , atleast u will land on the star..” bunyinye sumthing like that la...
Konsepnye same macam zaman2 kite SPM dlu, rasenye xde org pn yg target lulus, sume target A.. kalu ade yg target lulus jek , surely xde kat sini ambil MBBS. Betul x?

So cbe renung2 kan..
Ak harap sangat la kite dapat memberI nasihat kat junior supaya diorang rajin belajar ,at the same time ade leisure time untuk hilangkan stress.. kalu boleh 70% study, 30% enjoys.. bukan vice versa.
Kita cuba tanamkan dalam hati junor2 untuk dapatkan distinction.. and beri harapan kat diorang seolah2 nak dapat distinction tu senang sangat.(padahal memang senang kalu dah berusaha)..
Mungkin ada di antara kita yg akan merasakan didalam hati” buat ape nak sibuk hal junior, diowang da besar, pandai2 lah pikir.. busy bodies jek sibuk hal diowang.. baik ak wat keje aku..”

Tp sebenarnye mereka masih memerlukan bimbingan kite, takut terhanyut terlalai dengan freedom yg diowang dapat. And yang lagi buruk influence member yg x baik.. Dan kite yg da ade pengalaman bole jek guide diowang.. dapat pahala..! ceh..
Prestasi junior sebenarnye boleh memberi kesan kepada kite kerana we are in the same university.. bile dah grad name university kite akan follow kite ke mane saje .
cth Dr Anis Ayishah binti Mohd Dali MBBS UniKL RCMP..
So, kalu junior da x perform , mereka akan influence junior bawah mereka and akan berterusan sampai baka keluaran RCMP kekurangan kualiti. Sebab kehebatan sesuatu university bukan pada bangunan tp hasil yg dikeluarkan terutamanya kite sebagai bakal DR.. so kite kene bersama-sama ingat mengingatkan antara satu sama lain..

p/s: aku nak menasihatkan diri aku jugak,,janganlah study MBBS ni hanya untuk lulus...yang kite nak treat nanti orang,,yang ada perasaan...bukannya haiwan...haiwan peliharaan pun,,kalau hilang or mati,,kita akan rasa sedih kan...ni kan lagi manusia... =) ANIS AYISHAH!!please change ur attitude towards study..pass in an examintaion is only ONE OF THE CONDITIONS to be a doctor..there's a lot more thigs that u need to face,,so that u can be a professional! 


No comments: