Thursday, May 12, 2011

pengalaman with nenek kat hospital

hello bloggie,,aku ade mention kat sini yang aku nak citer gak pasal pengalaman aku kat hospital selame seminggu ..geram lah,,ade certain gamba aku x dapat masukkan dalam laptop..bluetooth x boleh..USB x boleh..bak kate jambu.."ape pon x boleh"

okay,,gamba yang aku x dapat nak share adelah gamba2 nenek aku sebelum operation..iaitu semasa dye maseh sehat lagi..gamba ramai2 ngan family belah ayah..

habes je operation,,nenek aku kene pindah ke wad depan..so,bermulalah segala kesah pengalamanku di hospital..

pengalaman first


sebaik aku mendaftar ke wad 4 hospital batu pahat..(skema gile ayat)..ade sorang patient duduk sebelah nenek aku nie tengah cuci kaki..maksudnye,,nurse tengah cuci kaki dye yang dah dipotong sebab kencing manis..oh tidak..itu x pe lagi...

pengalaman second


masuk je wad depan..ade sorang makcik yang agak gempal badannye,,nampak sehat..cume dye terbaring jelah..tapi bile nurse tutup tirai,,n bile aku amat ingin tahu ape yang nurse buat,,lalu aku mengintai makcik itu..n ape yang aku lihat..ade satu lubang besar kat badan makcik tue,,dari pusat ke peha..n aku nampak segala lemak di sepanjang lubang itu..fuuhh!!


bile aku tanye anak dye knape,,anak dye cakap,,mak dye nie ade kencing manis..pastu kat badan mak dye ade bisul,,n bisul tu merebak dari hari ke hari...(day by day/haru haru)..sebab tu kene korek n buang bahagian tu..yang aku x paham,,nape eak doc x jahit balik??ermm,,adelah penjelasannye tue..


pengalaman tiga


makcik,,sebelah kiri nenek aku,,mempunyai angin ahmar..x leh berckap n selalu tdur je..dye amat comel..pastu,,dye selalu tarik baju dye sampai nampak ape yang x patut la kan,,yelah ..dye bukan sedar pon..bile aku betulkan balik,,dye tarik balik..mase tue,,aku rase..dye amat comel..haha

n tambahan,,dye ade lubang blakang badan dye,,sebab selalu baring..

pengalaman empat


satu malam,,aku tdo kat hospital..boleh kire tu shift malam aku lah..aku jage nenek ngan makteh mase tue..pengalaman paling menakutkan aku rase..ade sorang patient,,duduk depan katil nenek aku..pastu,,dalm kol 3 pagi..aku denga sorang doc menjerit.."makcik!! denga suare saye x makcik!! makcik..bangun makcik!!"..kuat gle suare dye..macam suare housemate aku mase rumah ktorang kena masuk pencuri..seres kuat..


pastu,,datang 2-3 orang doc lagi..suasane chaos gile..patient yg duduk tepi dye perlu dialihkan,,sebab nak tumpukan kat dye je..


anak dye kat tepi tu,,cakap "mak..mak,," pastu dye nanges..aku rase macam tengah tengok drama plak..

pastu,,ade sorang doc cina,,dye cakap kat anak patient tu.."adik,,mak adik tenat tau..adik faham tak..mak adik betul2 tenat nie..faham x ape tue tenat??kalau x tenat,,saye x datang taw"..

ape yang menjadi persoalan aku..

1) knape doc tu cakap macam tue ngan budak tu eak,,cam kasar je..
2) memang seorang doc perlu jujur ngan patient (mengikut asada ryutaro),,tapi bukan ke ade carenye,,so that kite x buat rase ahli keluarge patient rase sedih...n ape carenye tue??betul ke care doc tue??

nak taw ape sebabnye makcik tu dalam keadaan macam tue?? sebabnye hanya kerana kena gigit tikus..makcik nie ade kencing manis,,so kaki dye kne potong (after kene gigit tikus)..pastu,,after operation, ade compilation kat badan dye..sume organ dalam badan dye dah x berfungsi..n according tu nenek,,patient tu meninggal pada keesokan paginya..Al-Fatihah...

gambar-gambar


ni keadaan nenek aku selepas pembedahan..byk wayar kne sambung kat badan dye..


ni gamba due,,after pembedahan...


tangan nenek bengkak..sebab banyak kali kene cucuk..


bekas kene cucuk..


sekarang nenek dah sehat...


ceh..dah boleh posing tue..after 2-3 hari dari tarik pembedahan...


sekarang tinggal nie je tube yang disambung kat badan nenek..


wad 4 hospital batu pahat hari ni amat sesak..


focus kat makcik sane,,muke dye sentiase senyum..comel je..


haa..ni aku zoom..nampak tue,,die senyum je.. :)


muke nenek yang kebosanan duduk kat wad..


the last tube that connected to my nenek's body..

okay,,laporan telah pon siap..besok,,hari terakhir aku nak jage nenek kat hospital..annyongg!!!

2 comments:

Anonymous said...

haha..bengong punye doc..weh waktu nnk ko bosan,bg laa die tgk cite korea..bkn korng generation 2 generation ke suke tgk cite korea??

anis ayishah said...

mmglah mak aku suka tengok korea!!tapi memang x lah sampai nenek aku yang tengok..melampau lah tu..haha~weyh,,bagilah nama..abby ea ..