Thursday, March 31, 2011

sembahyang MAGHRIB 8 rakaat??

hello my blog..u know what??aku sembahyang maghrib 8 rakaat hari nie..
bukannya aku tersalah mazhab ke apa...
ceritanye macam nie...
masa aku tengah sembahyang magrib kali pertama,(waktu tu rakaat ke 2 ye..),,tibe2 ada bisikan nie kat aku "betul ke dah masuk maghrib,main sembahyang je kan kau nie"..
kalau rasa ragu-ragu kan dah x berapa sah sembahyang tu...
so,,aku amek keputusan,,"baik sembahyang lagi sekali..kang tuhan x nak terima plak sembahyang aku nie sebab ragu-ragu"
then,,aku mulekan lagilah sembahyang aku nie..
try nak khusyuk..x nak sembahyang lagi sekali...
tibe2,,mase rakaat last tue,,aku terkhayal seketike (nampak sangat x khusyuk)...
sambil aku terkhayal seketike tue,,masa sujud terakhir,,kan selalu kite berdoa dalam hati..
mintak kat tuhan ape2 yang kita nak la kan..
nak di jadikan citer,,sedang berkhayal,,terkeluar pulak 2 patah perkataan melayu mase sujud aku tue..
memang aku mase tue amek keputusan..
"ahhh,,,teruskan je lah..dah rakaat terakhir pon..x kan nak sembahyang lagi sekali"..
tapi,,nasib lah ade bisikan ke dua plak "anis,,even keluar satu patah perkataan yang bukan bacaan dalam solat,,memang x sah solat tue"..
then,,aku terus bangun dari sujud aku yang tadi (setelah lame berfikir),,
n aku menjerit sebab aku geram ngan diri sendiri..
kalau aku khusyuk kan senang..dah siap dah solat maghrib aku..
akhirnye,,aku sembahyang maghrib untuk kali yang ketiga...
kali nie,,memang khusyuk betullah..
yelah,,kalau batal sekali lagi,,kena amek semayang lagi..
dahlah tengah ade orang mandi kat toilet..

"assalamualaikumwarohmatullah"
"assalamualaikumwarohmatullah"

selesailah sudah solat maghrib aku...
kalau di kira,,2 rakaat+3rakaat+3rakaat=8 rakaat aku kena sembahyang maghrib hari nie..
kesimpulannyer,,janganlah berangan mase sembahyang,,n check btol2 dah masuk waktu solat..
YANG PENTING SEKALI,,JANGAN TINGGAL SOLAT..
dahlah..annyong~


No comments: